Vad är korfball?

Korfball är ett spel för alla: män och kvinnor, pojkar och tjejer. Den spelas på alla världsdelar utan Antarktis, båda inomhus och utomhus och man behöver ingen dyr utrustning. Dessutom har sporten sitt ursprung från Sverige.

Hur spelar man korfball?

För att spela behövs en spelplan, två stolpar med var sin korg på toppen, en boll, två lag och en domare. Spelplanen är indelad i två halvor som kallas för zoner. I varje zon placeras en stolpe med en korg på 3,5 meter höjd eller lägre för barn. Bollen liknar en vanlig fotboll. Varje lag består av fyra män och fyra kvinnor som är uppdelade i de två zonerna och spelar antigen anfall eller försvar.

Korfball är ett enkelt spel

Att spela korfball är inte så svårt. Mål görs när man skjutit bollen genom det andra lagets korg. Efter två mål byter spelarna zoner, vilket också betyder att de även byter roll: försvararna blir anfallare och anfallarna blir försvarare.

Korfball är en lagsport

Korfball är ingen sport för de som vill köra solospel även om den individuella styrkan är viktig. Alla i samma i lag måste samarbeta för att vinna. Att springa med bollen eller dribbla är inte tillåtet så när en spelare får bollen måste han/hon stanna och passa den till någon annan eller skjuta.

Korfball är en mixad sport

Korfball är den enda sporten i världen som spelas av män och kvinnor tillsammans. Detta kräver lite annorlunda regler för att försäkra att det som händer i zonerna är rättvist. En spelare kan endast försvara mot en annan av samma kön. I verkligheten får varje spelare i anfall en skugga av sitt eget kön som alltid försöker följa efter för att förhindra mål i korgen.

Korfball är en taktisk sport

Här – precis som i alla andra bollspel – är syftet att göra så många mål som möjligt. Detta görs genom taktiska samspel. Reglerna som förbjud att springa med bollen och respekt mot motsvarande könet lämnar inte rum för fysisk styrka. Sanningen är att fysisk kontakt inte alls är önskad. Att blockera vägen, ta bollen ifrån eller hålla sin motspelare är förbjudet. Spelarna måste istället bli en kropp och en själ samt använda främst hjärnan, inte musklerna.